Vraag aan de gemiddelde Nederlander of de naam “Mungo Jerry” hem iets zegt en hij of zij zal zich herinneren aan de zanger met het spleetje tussen de tanden, de grote bakkebaarden en natuurlijk de mega hit uit 1970 “In The Summertime” niet veel kennen de kleurrijke geschiedenis van de band waarin veel bekende muzikanten de revu hebben gepasseerd .

Voor Ray Dorset, de stuwende kracht achter de band begon het allemaal meer dan 35 jaar geleden, in 1957,  toen hij geïnspireerd werdt door rock’ n’ roll hits van BILL HALEY and ELVIS.  hij vormde z’n eerst band “The Blue Moon Skiffle Group”. Nadat hij in 1960 z’n schooltijd afsloot werkte hij als dameskapper  in Egham, niet ver van z’n woonplaats Ashford, Middlesex.

In z’n vrije tijd speelde hij in  “THE BUCCANEERS” met bassist Dave Hutchins en drummer Derek “Degs” Sirmon die later op de single “Jack The Ripper” van  Screaming Lord Sutch’ speelde.“THE BUCCANEERS” veranderde in “THE CONCHORDS” en een jaar later maakte ze hun eerste demo’s in TONY PIKE's studio in Putney inclusief het legendarische blues nummer “GOING DOWN SLOW” en een nummer genaamd “WO-OH-OH” De kosten voor deze demo, 10 Engelse pond, werd gefinancierd door Ray’s Vader. De band speelde op vrijdag of zaterdagavond in  het Station Hotel in Richmond afgewisseld met  THE ROLLING STONES die daar op donderdag en zondagavond speelde.

The Conchords 1963

The Tramps 1964

  Dave Hutchins - Dick How - Ray Dorset -Colin Forest

Ray Dorset - Dick How - Dave Hutchins - Dave Wadhams

 

 Sweet & Sour Band 1966  
Dave Hutchins - Roger Earl - Ray Dorset

 

De naam van de band veranderde opnieuw, na een “Zwervers Bal”  in een Londense club, de band verzon de nieuwe naam aan de hand van hun zwervers kleding die ze die avond droegen, “THE TRAMPS” kregen hun eerst erkenning toen ze in 1964 in Essex de “Loughton Beat” talentenjacht wonnen. De band veranderde (weer) zijn naam in “THE SWEET AND SOUR BAND” en drummer “ROGER EARL”  kwam erbij, Roger werdt aanbevolen door MITCH MITCHELL voor deze baan, hij had z’n sporen als drummer al verdiend bij rock legende JIMI HENDRIX . Producer JIMMY MILLER zette SWEET AND SOUR samen met Millie’s “MY BOY LOLLIPOP” and SPENCER DAVIS’ hitmaker JACKIE EDWARDS (die later grote invloed had op de ontwikkeling van RAY DORSET’S teksten) op tournee.

In 1967 reageerde Ray op een advertentie uit het muziekblad “MELODY MAKER” voor een DOORS / LOVE achtige band, de advertentie was geplaatst door de managers van CHICKEN SHACK / SAVOY BROWN en  BARRY MURRAY and HARRY SIMMONDS. De band werd samengesteld met muzikanten uit trendy clubs zoals SPEAKEASY en BLAISES, ze gaven optreden in MIDDLE EARTH in Covent Garden waar ze CAPTAIN BEEFHEART ondersteunde met hun eerste optreden in Engeland.

De band veranderde nog een paar keer van naam, CAMINO REAL en toen MEMPHIS LEATHER, ROGER EARL verliet de band om bij “SAVOY BROWN” te gaan drummen en ging later meer ervaring op doen bij de succes volle Amerikaanse band FOGHAT. Hij werd vervangen door RAY BOWERMAN en Boogie Woogie piano spelende broer “COLIN EARL” had zich inmiddels aangesloten bij de band, Colin verdiende de kost als graficus, z’n meest prestigieuze werk was samen met PETER BLAKE het ontwerp van de Lp hoes 'SGT.PEPPER' van de BEATLES.

MEMPHIS LEATHER tekende een kontrakt voor drie albums met het laag budget platenlabel SAGA, met een salaris van 250 Engelse pond voor de vergoeding in de kosten wilde de platenmaatschappij de door Ray geschreven nummers zonder franje en speciale effecten op de plaat zetten, het resulteerde in opname’s met primitieve apparatuur zoals links om draaiende bandrecorders, de eerste sessie werdt later gebruikt op de tweede lp “SWINGIN' LONDON” aangevuld met een sessie van een andere, onder SAGA gecontrakteerde band “THE FIRST IMPRESSION”  op verzoek van de platenmaatschappij veranderde de band de naam (alweer) in “THE GOOD EARTH” geïnspireerd op het nieuwe boek “Back To The Land” van auteur PEARL BUCK.

The Good Earth 1968

Ray Bowerman, Colin Earl, Dave Hutchins, Ray Dorset

COLIN EARL beschreef  het debuut album “IT’S HARD ROCK AND ALL THAT”  van “THE GOOD EARTH” als “geen hoogstandje  van opname kwaliteit” maar ’t staat wel garant voor laat zestigerjaren Britse oplevende rock, het album bevat een aantal van Ray Dorset’s uitstekende composities zoals melancholische en briljante “MY OWN COUNTRY” en “STOP COMPLAINING” waarvan de instrumentale solo’s terug keerde op de in 1972 door “MUNGO JERRY” uitgebrachte single “OPEN UP”

Na het vertrek van BOWERMAN en HUTCHINS voerde de band een radicale verandering in stijl uit en plaveide hier mee de weg naar het toekomstige succes van MUNGO JERRY, Ray werkte bij Timex met collega “JOE RUSH” , wasbord en contrabas, en COLIN EARL,  piano, en speelde oude country, blues en jug muziek, iets waar zij samen al interesse in hadden, “THE GOOD EARTH ROCK’N ROLL BAND” zoals ze toen heette, trad op in de Universiteit van Oxford met Kerstmis 1968 op rekening van KEEF HARTLEY

Ray ontmoette jazz fanaat JOE RUSH, die wel van een slokje hield, toen ze als geluidsman in de controlekamer van Hounslow werkte, later werkte ze samen bij Timex en speelde geïmproviseerd in de lunchpauze, ze hadden flink op een nieuw repetoire geoefend en tijdens een optrede in de Duke Of Northumberland in Isleworth begon het enige vorm aan te nemen, van het optrede in de Universiteit van Oxford herinnerde Colin: we hadden die avond twee opdrachten om het publiek te boeien, één aan het begin van de avond om de zaal vol te krijgen en één ’s nachts om drie uur om ze de tent weer uit te krijgen, dat laatste lukte niet zo best want twee uur later zaten ze nog steeds in een volle danszaal te spelen.

THE GOOD EARTH wisselde hun optrede’s af met Skiffle / Jug muziek in en rond Londen met Rock’n Roll en ruig rockabilly werk in the NORTHCOTE ARMS in Southhall, die rock’n roll tijd vinden we terug op een aantal latere b-kanten op singles van Mungo Jerry en een song dat werdt genoemd naar het etablissement op de Lp “YOU DON’T HAVE TO BE IN THE ARMY” die uitgebracht werd in 1971.

SAGA geloofde niet in verandering van de muzikale richting en liet in 1969 de band voor wat het was, JOE RUSH stapte op, nadat Ray een versie van DESMOND DEKKER’S , “THE ISRAELITES' tijdens een optrede speelde, hij werdt vervangen door “PAUL KING” een jongen die de band al een paar keer had zien spelen in THE MASTER ROBERT MOTEL in Hounslow, één van de zalen waar de band regelmatig optrad. Paul was net van een rondreis uit zuid Europa teruggekeerd, hij speelde gitaar, banjo, mondharmonica en kazoo, Hij was ook een zeer getalenteerde kunstenaar en werkte als stand en podiumbouwer bij de Shepperton Studio’s. Paul regelde o.a. de handtas voor URSULA ANDRESS op de set van de James Bond film “CASINO ROYALE”

De grote doorbraak van de band begon toen ze een contrakt kregen aangeboden bij het platenlabel PYE, via BARRY MURRAY die net de functie van interne producent had overgenomen, Barry bedacht een manier om hun nieuwe platenlabel DAWN onder de aandacht te brengen en lanceerde de eerste 33⅓ toeren singeltje, doormiddel van een lager toerental konden er meer nummers, drie of zelfs vier, op de plaat gezet worden en dat zou de verkoop ten goede komen, zeker als de “EP” , (Extended Player) uitgebracht zou worden met een fotohoesje en de prijs gelijk zou blijven als die van een 45 toeren plaatje, in die tijd werden singeltjes in Engeland niet allemaal met een fotohoesje uitgebracht dus dit werdt uniek. Nota bene: de 33⅓ EP’s werden niet op het Europeese vaste land uitgebracht !!

Op aandringen van het platenlabel werdt de naam definitief veranderd. MUNGO JERRY genoemd naar een karakter uit T.S ELIOT’S gedichtenbundel 'BOOK OF PRACTICAL CATS' ging de studio in om de nummers voor het eerste album en single op te nemen en te selecteren, er (op aandringen van BARRY MURRAY) werdt besloten om de door Ray Dorset geschreven meeslepende “IN THE SUMMERTIME” als A-kant op de (eerste Maxi) single te zetten met als B-kant MIGHTY MAN en het door Woody Guthrie geschreven “DUST PNEUMONIA BLUES” de band gaf de voorkeur aan “MIGHTY MAN” als A-kant maar Barry had zo z’n eigen iedeeën, de rest is zoals men zegt geschiedenis.

 

 

 

 

“IN THE SUMMERTIME” bestormde de hitlijsten in meer dan 20 landen, in Frankrijk werd het de meest verkochte single van het jaar, in UK werd er op één dag 73.000 exemplaren van verkocht, en werd meteen goud, tot op heden (inclusief het verschijnen op verzamelwerken) heeft het nummer de 30 MILJOEN !! exemplaren overschreden.

 

De eerste Maxi Single ter Wereld

De band kon zich onmogelijk voorbereiden op het verbazingwekkende succes van “In The Summertime” het stormde de hitparade op met een ongelooflijke snelheid en binnen twee weken na het uitbrengen in mei 1970 stond het nummer 1 in de Engelse hitlijsten en bleef daar ZEVEN WEKEN staan en werd het meest verkochte singeltje van  dat jaar, plotseling werd de band over de hele wereld gevraagt voor talloze optrede’s op radio en tv.

 

 

 

 

Vlak na het uitbrengen van de single zette de band een ongelooflijke prestatie neer op het tweedaagse “Hollywood Muziek Festival” vlak bij “Newcastle Under Lyme” , het festival was georganiseerd door het management bedrijf “RED BUS” tijdens het festival traden o.a. op: BLACK SABBATH – TRAFFIC – JOSE FELICIANO en GRATEFUL DEATH die hier hun eerste UK optrede neerzette.

 

 

 

Na GRATEFUL DEATH betrad MUNGO JERRY het podium, het had de hele dag geregend en de zon kwam einde van de middag door, met hun “uit de toon vallende” uiterlijk en samenstelling, géén drums maar gitaren – banjo - piano – contrabas en wasbord, zette ze hun prestatie van hun leven neer, het publiek was waanzinnig enthousiast en de organisatie nodigde de band uit om de volgende dag weer te spelen, die maandag schreef de pers lovende kritieken en krantekoppen spraken van “MUNGOMANIA” en de “MUNGO JERRY KOORTS”

 

MUNGO JERRY’S eerste album getiteld “Mungo Jerry” was al geperst zonder In The Summertime en werd uitgebracht in july 1970 met een 3-D open klaphoes met bijgeleverde 3-D brilletje, (deze Lp is niet in Nederland uitgebracht in plaats daarvan werd in de Franse persing van de lp “In The Summertime” verkocht) licht tegenvallende verkoopcijfers en hitnotering van deze lp, hoogste plaats was 14e op de Engelse hitlijsten. Een USA tour werd georganiseerd met namen als THE FACES, HUMBLE PIE & POCO, terug in Engeland werd bassist “MIKE COLE” verzocht de band te verlaten en werd vervangen door JOHN GODFREY.

1e lp Engeland

1e Lp Nederland

Begin 1971 kwam de lang verwachte opvolger van In The Summertime, “BABY JUMP” was een wat meer rock nummer uit de eerdere rockabilly tijd en gebaseerd op ritme van VINCE TAYLOR's, 'BRAND NEW CADILLAC' de meeste cynische recensenten verwachtte een tweede “SUMMERTIME” en na een wat aarzelig begin op de 32e plaats op de histlijst werd Baby Jump hun tweede hit, wederom uitgebracht als 33⅓ EP met door Paul King geschreven “THE MAN BEHIND THE PIANO” en een bijna 10 minuten durende live optrede van het Hollywood Festival op de B-kant.

2e Maxi Single

Beide nummer 1 hits werden uitgebracht op de tweede Lp “Electronically Tested”  genoemd naar de kwaliteits controle van Durex condooms zoals dat op elk pakje vermeld staat. Géén hoge hitnoteringen voor dit album, hoogste notering was dicht bij de top tien maar bleef steken op de 13e plaats, géén nummers van PAUL KING op deze Lp en jammer genoeg gaf dat later wrijving tussen de MUNGO JERRY’S bandleden. De Lp werd in Nederland uitgebracht als “Somebody Stole My Wife” zonder het nummer In The Summertime.

2e Lp Engeland

2e Lp Nederland

In mei 1971 werd een derde EP uitgebracht, het door RAY DORSET geschreven nummer “LADY ROSE” bestormde opnieuw de hitlijsten maar kwam niet verder tot een 4e notering, mede dankzij de BBC die het nummer weigerde te draaien omdat een tweede nummer van de vier nummerige EP “HAVE A WHIFF ON ME” zou aanzetten tot drugsgebruik, de EP moest uit de winkels gehaald worden om een rechtzaak te voorkomen en werd opnieuw uitgebracht met als tweede nummer van de lp “ELECTRONICALLY TESTED” afkomstige “SHE ROWED” maar verloor hierbij een flink aantal verkopen die er voor zorgde dat de single niet meer steeg op de hitlijst zodat een derde nummer 1 hit uitbleef

1e persing

2e persing

De leden van de band waren zeker niet vies van uigesproken meningen en werd in officiele kringen niet altijd getolereerd, RAY DORSET werd regelmatig bekritiseerd door z’n teksten en uitspraken die hij uitte op het podium en antwoorde naar de “zedelijke orde”met een door hem geschreven nummer “YOU DON’T HAVE TO BE IN THE ARMY TO FIGHT IN THE WAR” en protesteerde hiermee tegen het strenge onbarmhartige regime van het Englese leger, “wat er ook gebeurt, zolang je maar niet in ’t leger hoeft te vechten”

Hun vierde EP “YOU DON’T HAVE TO BE IN THE ARMY TO FIGHT IN THE WAR” werd uitgebracht in september 1971 met JOE RUSH als gast en ook op de gelijknamige Lp (die in Australië werd geboycot wegens subversieve teksten) er was geen twijfel dat Joe’s wasbord een grote aanwinst was voor de muziekale kwaliteit van de band, ook speelde hij als gast met het optrede van het Weeley festival van die zomer. MUNGO JERRY produceerde uitstekende muziek op deze vierde EP, het briljante blues nummer “THE SUN IS SHINING” en het Amerikaanse traditionele “O’REILLY” en “WE SHALL BE FREE” maakte de single tot één van hun beste werken.

4e Maxi Single

3e  Lp

Ondanks interne wrijving ging de band in 1972 op een succes vol tournee naar ’t verre oosten, Australië en Nieuw Zeeland. Bij hun terugkeer werden de fans geschokt door het bericht dat RAY DORSET was ontslagen, King en Earl schreven de schuld naar Ray die voor de nodige problemen zorgde maar de pers beweerde dat het lag aan het feit dat Ray een drummer in de band wilde hebben om de muzikale richting van de band te veranderen. PYE concludeerde dat het onmogelijk was om Ray te ontslaan omdat hij niet alleen het gezicht maar ook was de belangrijkste tekst schrijver van MUNGO JERRY,  uiteindelijk verlieten Paul en Colin de band en vormde samen met JOE RUSH hun eigen band de “KING EARL BOOGIE BAND” aangevuld met blueszanger DAVE LAMBERT  en drummer RUSSEL BROWN, bleef dus over JOHN GODFREY samen met RAY die vanaf dat moment de naam MUNGO JERRY bezat.

Zowel RAY DORSET  als PAUL KING brachten in dat zelfde jaar, 1972, een solo album op de markt, beide bewezen hier meteen mee dat ze meer te bieden hadden dan alleen Jugband muziek. Ray’s album “COLD BLUE EXCURSION” was prachtig gevarieerd en de orkest arrangementen stonden loodrecht tegenover de stijl van MUNGO JERRY, eveneens maakte PAUL KING’S album “BEEN IN THE PEN TOO LONG” een behoorlijke indruk op de critici, het was het winnende album van de maand in het meest respectabele rock magazine “Beat Instrumental”

Ray Dorset’s Solo Lp

De eerste single van  MUNGO JERRY na de splitsing was OPEN UP, opgenomen met bassist John Godfrey en een aantal sessie muzikanten. Een tweede, meer gedreven, versie verscheen op MUNGO JERRY’S  vierde album “BOOT POWER” met drummer TIME REEVES en JON POPE op de toetsen, volgens veel fans het beste muzikale MJ album. Een verandering van het management zorgde ook voor  een andere samenstelling van de band, twee ex leden van “CHICKEN SACK” BOB DAISLEY & PAUL HANCOX vervingen JON en TIM in RAY DORSET’S – MUNGO JERRY,  BOB DAISLEY had z’n sporen reeds verdiend door z’n samenwerking met RAINBOW, URIAH HEEP en GARY MOORE en werkte intensief samen met OZZY OSBOURNE, hij schreef teksten, maakte opname’s en toerde jaren lang met de “Prins Of Darkness”

In 1973 maakte MUNGO JERRY één van hun grootste hits “ALRIGHT, ALRIGHT, ALRIGHT “ het nummer beklom opnieuw de hitlijsten en eindigde op een 3e notering, de opvolging  “WILD LOVE” kwam niet verder dan een 32e plaats, SAVOY BROWN / CHICKEN SACK drummer DAVE BIDWELL verving PAUL HANCOX en JOHNNY COOK van THE LOVE AFFAIR nam het toetsenbord voor z’n rekening. Mungo Jerry sloot een tour af in Noord Ierland die verondersteld werd als langste aller tijden gedurende de Ierse problemen die werd gehouden door welke Britse band dan ook.

4e Lp

Alright Alright Alright - Nederland

“LONG LEGGED WOMAN DRESSED IN BLACK” zette het hit-succes voort begeleid door meer veranderingen in de samenstelling, IAN MILNE nam het toetsenbord over en een vijfde man werd aangenomen als solo gitarist in de vorm van DICK MIDDLETON die in de band van GENE VINCENT speelde, Even bij elkaar opgeteld hebben inmiddels tussen 1970 en 1990 niet minder dan 35 muzikanten de MUNGO JERRY revu gepasseerd, varierend uit verschillende bands zoals: LOVE AFFAIR, HARD MEAT, SPOOKY TOOTH, CHICKEN SHACK, SAVOY BROWN, FAT MATTRESS, RAINBOW, BRONX CHEER en de SADISTA SISTERS.

De verhuizing van PYE naar POLYDOR bracht grote beloftes maar, vreemd genoeg, slaagde de band er niet in om op de Britse hitlijsten te komen, in het buitenland lukte het een stuk beter met nummers als “HELLO NADINE” en “IT’S A SECRET” COLIN EARL en JOE RUSH keerde terug in de band, Colin nadat hij het succesvolle FOGHAT in Amerika achter had gelaten. Tijdens de roerige jaren zeventig was MUNGO JERRY één van de eerste westelijke rockbands die achter het ijzeren gordijn speelde, het concert dat werd gehouden in Bulgarije werd in 1978 live uitgezonden door het hele oostblok, ook werd er in Bulgarije een illigale lp op de markt gebracht waar jaren lang niemand iets van geweten heeft.

 

 

 

Illigale Persing “VIG” Live in Bulgarijë

Met z’n eigen platenlabel / uitgeverij SATELLITE werkte Ray samen met een oude vriend DICK MIDDLETON, ex Camel bassist DOUG FERGUSON, drummer BORIS WILLIAMS, ex-SADISTA SISTERS & THOMPSON TWINS en later met leden van THE CURE  als de hossende rhythm & blues band THE INSIDERS, ze brachten één single uit voor het platenlabel ROLLIN ' & STROLLIN’ en trade selectief op in een aantal café’s.

In 1980 liet RAY DORSET weer van zich horen via KELLY MARIE met de nummer 1 disco hit “FEELS LIKE I’M IN LOVE” Ray had het nummer oorspronkelijk geschreven voor ELVIS PRESLEY, maar helaas heeft hij het nooit kunnen opnemen. In de jaren tachtig schreef Ray een aantal titel songs voor populaire televisie programma’s als  PAUL DANIELS kinderprogramma WIZBIT en de populaire Thames comedy/drama serie PROSPECTS.

 

De biografie van MUNGO JERRY zou niet kompleet zijn zonder vermelding van het project dat Ray vormde samen met rock legende’s als PETER GREEN ex FLEETWOOD MACK en VINCENT CRANE van ATOMIC ROOSTER, het resultaat was het KATMANDU album  A CASE FOR THE BLUES, jammer dat dit geweldige album aan ieders aandacht is ontsnapt.

 

Katmandu – A Case For The Blues

De meest recente projecten van MUNGO JERRY zijn o.a. een samenwerking met komiek JOHNNY VEGAS op een Cd als ode aan prof rugby speler CHRIS JOYNT uit St. Helens en het briljante nieuwe album ADULTS ONLY van de recent gepresenteerde MUNGO JERRY BLUES BAND, vele fans beschouwen dit werk als het beste na BOOT POWER dat 30 jaar geleden het licht zag, JOE RUSH beschreef het album als “het beste wat Ray ooit gemaakt heeft”

 

 

RAY DORSET voltooide ook een succesvolle Engelse tour met de

“BRITISH LEGENDS OF

RHYTHM AND BLUES”

 

ZOOT MONEY, PAUL WILLIAMS en LONG JOHN BALDRY maakte deel uit van de band

 

Alhoewel er sinds 1970 meer dan 100 muzikanten deel hebben uitgemaakt van MUNGO JERRY  tonen de glorieuze dagen aan dat de kwaliteit nooit verloren is gegaan, met de komst van een nieuwe toetsenman TOBY HOUNSHAM heeft de band het “Rocken” voortgezet en veel nieuwe projecten staan op stapel, ADULTS ONLY van de MUNGO JERRY BLUES BAND krijgt veel lovende kritieken.

 

 

1e CD Mungo Jerry Bluesband

De Mungo Jerry Bluesband

Nieuwe opname’s met de Britse Mungo Jerry samenstelling zit voor de komende periode in het verschiet. 2006 word alweer een groot en succesvol jaar in de geschiedenis van MUNGO JERRY.

Layout en vertaling: Rob Kamphues met dank aan Els Claessens